De beste virusscanner voor Windows

Denk je veilig te zijn met de ingebouwde antivirus van Windows? Dan heb je het mis!

antivirus voor windowsDat Windows 8 en 10 een ingebouwde antivirus bescherming hebben, klopt, maar je kan er niet op rekenen om je computer van malware aanvallen te beschermen. Tests van onafhankelijke laboratoria en ons eigen tests hebben bewezen dat je een antivirus van derden nodig hebt.

Microsoft heeft langer in de antivirus business geploeterd dan iemand zich zou kunnen voorstellen. Al in 1993, bevatte MS-DOS 6 een antivirus licentie van Central Point. Een antivirus die later door Symantec werd overgenomen en geïntegreerd in de Norton Security productlijn. Door de jaren heen, hebben we Microsoft Anti-Virus voor Windows gezien, Microsoft Security Essentials, en Microsoft Windows Defender. Helaas is de gratis antivirussoftware van Microsoft niet in staat om je computer te beschermen tegen de moderne malware, de beste virusscanner is niet Windows Defender!.

Het is belangrijk dat we onderscheid maken tussen de versie van Windows Defender in Windows 8 en 10 en de versie die in Windows 7 en Vista zit. Voordat Windows 10 werd uitgegeven, beloofde Defender alleen bescherming tegen spyware. Voor een uitgebreide antivirus bescherming had je Security Essentials nodig. De moderne Windows Defender biedt dezelfde bescherming als Microsoft Security Essentials. In feite, kan MSE niet eens worden geïnstalleerd op Windows 8.

Voor wat betreft Windows 10, hebben we niets gehoord over mogelijke tweaks van Windows Defender. Toch zal dit besturingssysteem zelf de uitvoer blokkeren van onbetrouwbare programma’s. Windows 10 is dus iets veiliger, mits de slechteriken geen betrouwbaarheid certificaten gaan stelen (weleens gebeurd, toch?)

 

Slecht nieuws uit de virusscanner laboratoria

Alle onafhankelijke antivirus testlaboratoria die wij volgen beslaan, op een of andere manier, ook de Microsoft technologie. Sommige behandelen deze technologie als een basislijn, een uitgaanswaarde. Een product van derde die deze waarde niet overtreft, is niet goed genoeg. We hebben een systeem om scores van de laboratoria te vertalen in een cijfer van een tot vijf sterren en, in dat systeem, scoort Microsoft 0 sterren.

Microsoft gaf AV-Comparatives de opdracht om een speciaal rapport op te stellen, aan de hand van bestaande detectie resultaten, maar dan geëvalueerd volgens de prevalentiecijfers van Microsoft zelf. En met deze aanpassing konden de cijfers van Microsoft van de kelder naar de sterren worden opgekrikt. Er moet hieromtrent gezegd worden dat top bedrijven zoals Bitdefender en Kaspersky geen tweak nodig hadden om in alle tests top resultaten te behalen en daarom worden bestempeld als de beste antivirus.

Slecht nieuws ook bij ons

We hechten veel belang aan de resultaten van grote onafhankelijke testlaboratoria, maar beschikken ook over de resultaten van onze eigen tests, praktische tests om vertrouwd te raken met elk programma.

Windows Defender miste een groot aantal van onze malware monsters en sommige van deze monsters waren echt gemeen. In een geval, liet Defender een ransomware aanval het testsysteem volledig overnemen. Een botnet monster had zich zo goed gevestigd dat het een alert activeerde van onze ISP (internet service provider -internetaanbieder), nog voordat de geïnfecteerde virtuele machine kon worden gewist.

We hebben een relatief statisch malware collectie die slechts een keer per jaar wordt vervangen. Toch testen we ook hoe goed en product omgaat met malware hostende URL’s en het gaat in dit geval, over downloads die niet ouder zijn dan drie/vier uur. Tot nu toe is de hoogste score in deze test een beschermingspercentage van 85 procent, tot stand gekomen door de toegang tot de URL te voorkomen maar ook door de vernietiging van de malware meteen na download. De gemiddelde score is 40 procent en wat denk je dat de score van Microsoft is? Slechts 3 procent.

Mocht je nog een fervente gebruiker zijn van Microsoft Defender, of van Microsoft Security Essentials, dan is het nu wel tijd om een goede gratis antivirusprogramma te installeren van een andere leverancier.