Wat is een powerline adapter

powerline adapters

Tegenwoordig wordt er steeds meer van het internet gebruik gemaakt. Dit komt onder andere doordat ieder apparaat wel over een ontvanger beschikt. Zo kun je tegenwoordig niet meer alleen surfen via je desktop of laptop, maar beschikken steeds meer mensen ook over een tablet of smartphone. De laatste trend is dat zelfs je horloge smart wordt en dus het wifi netwerk kan ontvangen. Wanneer al deze apparaten worden aangesloten op het netwerk vraagt dit erg veel kracht van de router. Het gebeurt dan ook vaak dat de ontvangst steeds slechter wordt naarmate er meer apparaten op worden aangesloten. Om toch voor een goede verbinding en snelheid te kunnen zorgen kun je een powerline adapter aanschaffen. Wat doet dit apparaat precies en waar dient het voor?

Powerline adapter

Wanneer je een steeds slechtere verbinding ervaart binnen je thuis netwerk kan het zomaar zijn dat je een behoorlijk groot aantal apparaten op het netwerk hebt aangesloten. Daarnaast is er bij ieder huishouden tegenwoordig wel een internet verbinding en wifi netwerk, waardoor de signalen elkaar in de weg gaan zitten. Om toch door het hele huis een goede verbinding te krijgen kun je een powerline adapter gebruiken. Deze adapter steek je in een gewoon stopcontact en zorgt er voor dat je een netwerkkabel van je huidige stroomnet maakt. Hierdoor kun je in iedere kamer over een goede verbinding beschikken, door het hele huis..

Powerline adapters van Tp link

De werking

Allereerst dien je de hoofdadapter in een stopcontact bij de router te plaatsen. Daarnaast zorg je er voor dat er een internetkabel van de router naar de hoofdadapter gaat. Hierdoor is die adapter in staat om door middel van het stroomnet te gebruiken het netwerk signaal door te geven naar de andere adapters. Nadat de hoofdadapter is geïnstalleerd kun je op willekeurige plaatsen in je huis een andere adapter plaatsen. Hierna dien je deze tweede adapter te koppelen aan de hoofdadapter, zodat er een verbinding ontstaat. Deze tweede adapter zorgt er dan voor dat het netwerk signaal uit het stroomnet wordt opgepikt en zo door wordt gegeven naar je mobiele internet apparaten. Wanneer dit gelukt is kun je zoveel powerline adapters toevoegen aan het netwerk als je wilt, het maakt hierbij niet uit hoeveel adapters je in totaal gebruikt. Het minimum aantal adapters dat gebruikt wordt is altijd twee, zo heb je een hoofdadapter en een adapter die je ergens anders in het huis plaatst om het bereik te verbeteren, startpagina.

Wifi

Er zijn ook speciale powerline adapters die over een eigen wifi hotspot beschikken. Dit maakt het zeer eenvoudig om mobiele apparaten aan je thuis netwerk te verbinden wanneer het eigenlijke bereik niet groot genoeg is. Zo kun je bijvoorbeeld het wifi netwerk uitbreiden naar je zolder of garage. Dit zijn vaak plekken waar de huidige router niet komt met het beperkte bereik. Door een powerline adapter te gebruiken die in het bezit is van een wifi functie kun je ook op die plekken genieten van een snelle verbinding. Dit is voornamelijk voor mobiele apparaten erg handig, zoals telefoons en tablets.

 

Bedraad

Het is uiteraard ook mogelijk om de powerline adapter te gebruiken in combinatie met een bedrade aansluiting. Hierdoor kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig je desktop, tv of gameconsole op het netwerk aansluiten die een snelle verbinding eisen. Het grote voordeel hier van is dat je geen lange kabels meer door het hele huis hoeft te leggen.

Snelheid

De powerline adapters zijn in verschillende snelheden te verkrijgen. Zo kun je kiezen tussen adapters die maximaal 200 Mbit per seconde kunnen doorvoeren, maar zijn er ook adapters die zelfs tot 500 Mbit per seconde aankunnen. Dit maakt de powerline adapter een zeer aantrekkelijk alternatief om op een eenvoudige manier het bereik van je netwerk te vergroten.